Drukuj

w 2W Zespole Szkół Zawodowych 13 grudnia 2016 roku gościliśmy niezwykłych gości - uczniów drugiej klasy Szkoły Podstawowej nr 1 w Lublińcu, na warsztatach gastronomicznych Tematem przewodnim warsztatów były „piernikowe cudeńka”.

Młodych gości w progach Zespołu Szkół Zawodowych przywitała Pani Renata Pruska – Kierownik szkolenia praktycznego.

Uczniowie warsztaty rozpoczęli od zapoznania się z obowiązującymi zasadami BHP w pracowni gastronomicznej. Następnie młodzi cukiernicy przystąpili do pracy, którą zaczęli od odważania produktów, wyrobienia ciasta piernikowego, wykrojenia przepiekanych pierniczków, które po wypieczeniu ozdobili finezyjnymi wzorami. Nasi goście wykazali się niezwykłą kreatywności oraz niebywałą fantazja przy ozdabianiu pierników i tym samym Nasze warsztaty nie były tylko z nazwy „piernikowymi cudeńkami”
     Po zakończeniu warsztatów uczniowie poczęstowali się ciastem „marchewkowym” specjałem kuchni angielskiej i wysłuchali prezentacji uczennic klasy IV Technikum żywienia i usług gastronomicznych, które opowiedziały naszym gościom o swoich praktykach w Londynie, które odbyły w ramach projektu Europa Kształci Zawodowo ERASMUS + w maju tego roku. Uczniowie szkoły podstawowej dowiedzieli się jak wiele dodatkowych umiejętności i kompetencji zawodowych zdobyli uczestnicy ERASMUS + i jak wielkim atutem było rozwijanie umiejętności językowych oraz poznawanie nowej kultury i adaptowania się do warunków życia i pracy w różnych krajach europejskich.

Mamy nadzieję, że za rok będziemy mieli również przyjemność gościć w progach Zespołu Szkół Zawodowych tak miłych. Serdecznie zapraszamy.     

                                                                                                                         Jadwiga Gąsior