Drukuj

3W ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Kawy w Naszej szkole na cześć tego popularnego napoju pojawiła się kącik kawowy, który cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem wśród uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły.

Jak wiemy popularny napój dostępny jest w wielu różnych formach: w ziarnach palonych, w ziarnach niepalonych, mielona lub rozpuszczalna.

Olbrzymi jest również wybór rodzajów kawy. Najpopularniejsze z nich to: espresso, cappuccino, latte macchiato, mocha. Ale to oczywiście nie wszystko. Często możemy spotkać się też z różnymi eksperymentalnymi smakami jak kawa z cynamonem, kardamonem czy czekoladą. Takich też kaw mieli możliwość darmowej degustacji nasi uczniowie w kawiarence którą obsługiwały uczennice klas III i I Technikum żywienia i usług gastronomicznych.

O kawie musimy wiedzieć, że prócz walorów smakowych kawa posiada właściwości wspomagające przemianę metaboliczna organizmu, pomaga w alergiach i astmie, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, poprawia pamięć i koncentrację, posiada właściwości przeciwnowotworowe ale przede wszystkim jest okazja do spotkania się, rozmowy i spędzenia czasu w miłym towarzystwie. Podczas celebrowania kawy, uczennice w ramach wolontariatu, kwestowały dla Ośrodka Rehabilitacji jeży "Jerzy dla Jeży" w Kłodzku, uzbierała się kwota aż 100 zł. Wolne datki zostały przelane na konto ośrodka. Bardzo dziękujemy wszystkim za to, że byliście z nami i razem mogliśmy się cieszyć smakiem dobrej kawy. Dziękujemy za przekazanie datków na schronisko dla jeży.

Do zobaczenia przy filiżance kawy ….