Drukuj

p1010439Dnia 23-24 stycznia 2013r uczennica naszej szkoły Sabina Szczygioł brała udział w eliminacjach XVIII Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, w których zajęła I miejsce


      Turniej składał się z dwóch etapów. Cześć praktyczna konkursu odbyła się w Cukierni Adama Stadlera w Imielinie. W ciągu 5 godzin pracy uczestnicy turnieju mieli do wykonania tort okolicznościowy, 9 sztuk ciastek bankietowych / po trzy rodzaje ciastek z każdej formy/ oraz figurki marcepanowe. Po 5 godzinach pracy musieli wyeksponować i zaprezentować wykonane wyroby. Oceniano również prawidłową organizację pracy. Tematem przewodnim tegorocznego wojewódzkiego turnieju była „Moja mała ojczyzna”.

      Część teoretyczna turnieju odbyła się w Zespole Szkół nr 7 w Tychach. Składała się z 30 pytań obejmujących swoim zakresem podstawę programową dla zawodu cukiernik. W wyniku dwudniowych zmagań konkursowych nasza uczennicaSabina Szczygioł zaprezentowała wysokie umiejętności nabyte podczas praktycznej nauki zawodu w zakresie wyrobów tradycyjnych, zdobnictwa cukierniczego oraz wykazała się dużymi wiadomościami teoretycznymi uzyskując 92,5 punktów na 100 możliwych do zdobycia.

      Sabina odbywa praktykę u Pana Michała Łubowskiego w Piekarni-Cukierni "Łubowski" w Lublińcu

      Udział w konkursie jest dla ucznia nowym wyzwaniem, pozwala zaprezentować swoje umiejętności zawodowe, rozwija pasję zawodową, daje możliwość wymiany doświadczeń z rówieśnikami, wzmacnia pewność siebie oraz poczucie własnej wartości, daje większe możliwości zaistnienia na rynku pracy. Zdobyte doświadczenia uczeń może wykorzystać w dalszej nauce i pracy zawodowej. 

      Opiekunem naszej laureatki, który czuwał nad postępami w przygotowaniach do konkursu była Halina Hońca – nauczyciel przedmiotów zawodowych

      Sabinie Szczygioł gratulujemy dużego sukcesu i trzymamy kciuki podczas XVIII OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ, który odbędzie się w dniach 15-17 kwietnia 2013 we Wrocławiu.