20151119 131021 W dniu 19 listopada uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu po raz pierwszy wzięli udział w Śląskiej Jesieni Kulinarnej. Śląska Jesień Kulinarna to ogólnopolski konkurs gastronomiczny organizowany przez Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Z ramienia tej szkoły osobą odpowiedzialną za przebieg tego wspaniałego przedsięwzięcia był znany wszystkim z programu kulinarnego pan Remigiusz Rączka.

Tegoroczne zmagania kulinarne przebiegły pod hasłem „Śląski Finger Food”. W ciągu 1,5 godziny 16 dwuosobowych drużyn z całej Polski przygotowywało małe przekąski, „na jeden kęs” do zjedzenia palcami.

Zespół Szkół Zawodowych reprezentowali: Monika Morawiec oraz Maciej Suchański – uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Szymon Famuła i Daniel Janota – uczniowie szkoły zawodowej kształcący się w zawodzie kucharz. Poziom konkursu był wysoki i bardzo wyrównany. Uczniowie wykazali się znajomością tematu, kreatywnością i profesjonalnym warsztatem. Swoje gastronomiczne umiejętności, przyszyli adepci tej sztuki, doskonalili pod okiem nauczycieli przedmiotu pani Haliny Hońca oraz Ireny Kąpały. Czas poświęcony na naukę nie został zmarnowany. Uczniowie Szymon Famuła i Daniel Janota zajęli zaszczytne 6 miejsce.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali wspaniałe upominki w postaci książek kucharskich, sprzętu kucharskiego oraz przypraw niezbędnych do rozwijania swoich kulinarnych pasji.

Renata Pruska