Błonnik

Drukuj

Od błonnika zależy prawidłowe działanie układu pokarmowego. Pomaga on utrzymać układ pokarmowy w zdrowiu, a także ma wpływ na nasz apetyt. Błonnik daje długotrwałe poczucie sytości. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

„Przemycają” go wszystkie produkty z roślin, na przykład płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe, otręby, fasola, nasiona, owoce i warzywa.

Dzienne zapotrzebowane na błonnik wynosi ok. 25 g. Przykładowo wystarczy zjeść: jabłko, sałatkę warzywną, trochę ziemniaków, zakąsić grejpfrutem i popić zupką fasolową.

Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością błonnika, bo jego nadmierne spożycie może zmniejszyć przyswajalność witamin i składników mineralnych.

Ewa Swarlik

Statystyka strony

Odsłon artykułów:
1021405
Monday the 19th. Custom text here