Farszynki

Ciasto:jedzenie

Ziemniaki ugotowane – 700g

Mąka ziemniaczana – 160g.

Jaja – 1 ½ szt.

Sól do smaku.

Nadzienia:

Czytaj więcej: Farszynki

KURCZAK PO KRAKOWSKU

Normatyw surowcowy na 4 porcjek1

kurczak 1000 g

kasza krakowska 200 g

białka 1 szt.

Jaja 2szt.

smalec 50 g

masło 70 g

natka pietruszki

Sposób wykonania

Czytaj więcej: KURCZAK PO KRAKOWSKU

Kruche ciasteczka

Uczniowie klasy II TG, III TG oraz młodzież biorąca udział w zajęciach gastronomicznych wypiekli ciasteczka kruchepi w kształcie literki Pi na Międzynarodowy Dzień Liczby Pi.

Składniki :

Mąka – 1 kilogram

Cukier puder 300gram

Margaryny – 2 kostki

Żółtka -5 sztuk

2 łyżeczki śmietany 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czytaj więcej: Kruche ciasteczka

Pączki ziemniaczane

PACZKI1kg ziemniaków

1 kg maki pszennej

100 gramów drożdży

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

4 jajka

1 marmolada

1 cukier wanilinowy

100 ml octu spirytusowego

Czytaj więcej: Pączki ziemniaczane

SERDUSZKOWE CIASTECZKA

     Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • kostka miękkiego masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 białka jajek
  • 5 dag mielonych orzechów
  • słoiczek dżemu truskawkowego lub innego czerwonego

Czytaj więcej: SERDUSZKOWE CIASTECZKA

Naleśniki zielone

Normatyw surowcowy na 4 porcje Zdjęcie

maka pszenna – 140g

mleko – 250ml

szpinak – 250g

jaja – 2 szt

masło – 30g

czosnek – 1-2 ząbki

sól, pieprz – do smaku

śmietana – 120ml

tłuszcz ( olej) do smażenia – 10 ml

Czytaj więcej: Naleśniki zielone

Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

Kasza gryczana – 170 gDSC 1251

Grzyby suszone – 30g

Cebula - 50g

Jaja – 2 sztuki

Olej – 150 g

Bułka tarta – 50 g

Sól, pieprz do smaku

Czytaj więcej: Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

Sałatka z czerwonej kapusty z papryką

Składniki:salatka2


-kapusta czerwona 500g

-cebula 50g

-papryka czerwona konserwowa 100g

-olej lub oliwa 60ml

-sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

-szczypiorek do smaku

Czytaj więcej: Sałatka z czerwonej kapusty z papryką

Surówka z marchewki i pomarańczy

Składniki:salatka1

-marchew 300g

-jabłka 2 sztuki
-pomarańcza 2 sztuki
-olej 30 ml
-sok z cytryny, sól, cukier, do smaku

Czytaj więcej: Surówka z marchewki i pomarańczy

Statystyka strony

Odsłon artykułów:
593814
Saturday the 21st. Custom text here