Ciasto drożdżowe

Składniki:

Ciasto

Rozczyn:

- 30 g świeżych drożdży

- 1 łyżka maki

- 1 łyżka cukru

- ½ szklanki ciepłego mleka

Ciasto :

- 400 g mąk                              

- 100 g masła

- 75 g cukru

- 3 jaja + 1 białko

- około 1/3 - ½ szklanki ciepłego mleka

Kruszonka:

- 100 g maki

- 50g cukru pudru

- 60 g zimnego masła

Sposób wykonania:

Czytaj więcej: Ciasto drożdżowe

Szarlotka

Surowce i półprodukty potrzebne do wykonania ćwiczenia: sz1

-500g mąki pszennej,              

-200g margaryny,                          

-1g soli,                     

-2g cynamonu,

-4szt. żółtek,                             

-70g śmietany 18%,                     

-1,6kg jabłek,           

-30g bułki tartej,

-150g cukru pudru,                 

-10g proszku do pieczenia,          

-100g cukru,   

Czytaj więcej: Szarlotka

Naleśniki z białym serem i owocami

Składniki:ns

ciasto:                                                            

-mąka pszenna 250g                                       

- jajka 2 szt.                                                                                                                           

-masło 3 łyżki                                                   

-mleko 250ml

-woda, najlepiej gazowana, 175ml

farsz:

-biały ser 300g     

-żółtko 1szt

-gęsta, kwaśna śmietana 2 łyżki

-skórka z połowy cytryny

-cukier 2 łyżki

cukier wanilinowy 1 łyżka

Sposób wykonania:

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców,
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków,
Następnie dodać resztę składników, utrzeć z serem, odstawić,
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, wodę i sól wszystko razem zmiksować, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować,
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z cienkim dnem, naleśnik przewrócić na dugą stronę gdy spód naleśnika będzie zarumieniony i ścięty.

Usmażone naleśniki posmaruj serem, złóż w trójkąty, udekoruj według uznania np. owocami.

Smaczego!

Placuszki drożdżowe

Składniki:1j

  1. Drożdże – 40d
  2. Mleko-375 ml
  3. Mąka – 550g
  4. Cukier 10g
  5. Cukier wanilinowy – 5g
  6. Szczypta soli
  7. Jajo – 1 szt.
  8. Olej dosmażenia – 50 ml
  9. Cukier puder do posypania placuszków.

Czytaj więcej: Placuszki drożdżowe

KOTLETY ZIEMNIACZANE:

Składniki:

Ziemniaki (1000g)

cebula 4 sztuki (800g)

olej (200g)

natka pietruszki (garść)

szczypiorek (garść)

1,5 łyżki chrzanu (25g)

sól

pieprz

garść tymianku

jaja 4 sztuki (200g)

mąka pszenna (40g)

bułka tarta (150g)

słonina (100g)

szynka (100g)

szczypta majeranku

Czytaj więcej: KOTLETY ZIEMNIACZANE:

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Składniki :

 
1 woreczek kaszy gryczanej
1 pojedyncza pierś z kurczakakaszotto Kopiowanie
1 duża marchewka
garść mrożonego zielonego groszku
1 mała cebula
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki oliwy
sos sojowy
sól, pieprz

Czytaj więcej: Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Jabłka w cieście półkruchym

Surowcedanie

  1. Mąka pszenna 500g
  2. Masło 250g
  3. Cukier wanilinowy 10g
  4. Cukier puder 170g
  5. Proszek do pieczenia 5g
  6. Śmietan 18% 10g
  7. Jaja 3 szt
  8. Sól – szczypta
  9. Jabłka 1500g
  10. Cukier puder do posypania 50g
  11. Cytryna ½ szt
  12. Cynamon do smaku
  13. Mąka pszenna do podsypania 100g

Sposób wykonania

Czytaj więcej: Jabłka w cieście półkruchym

Dorsz duszony w sosie pomidorowym

Normatyw surowcowy na 4 porcje:d

*Dorsz świeży lub duszony bez skórki 500g

*Pomidory krojone z puszki lub kartonu 500g

*Olej 40 ml

*Cebula 150g

*Czosnek 2 ząbki

*Sos sojowy 20ml

*Sok z cytryny 40ml

*Cukier trzcinowy 10g

*Tymianek 1 łyżeczka

*Sól,świeżo mielony pieprz,chili do smaku

*Tymianek lub pietruszka do dekoracji

Czytaj więcej: Dorsz duszony w sosie pomidorowym

ZUPA CEBULOWA

SKŁADNIKI 6 PORCJIc

- 900 g cebuli

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki oliwy

- 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU

-sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Czytaj więcej: ZUPA CEBULOWA

PIERNICZKI ŚWIATECZNE

SKŁADNIKI -  normatyw surowcowy na około. 30 SZTUKpierniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka

Sposób wykonania

Czytaj więcej: PIERNICZKI ŚWIATECZNE

Farszynki

Ciasto:jedzenie

Ziemniaki ugotowane – 700g

Mąka ziemniaczana – 160g.

Jaja – 1 ½ szt.

Sól do smaku.

Nadzienia:

Czytaj więcej: Farszynki

KURCZAK PO KRAKOWSKU

Normatyw surowcowy na 4 porcjek1

kurczak 1000 g

kasza krakowska 200 g

białka 1 szt.

Jaja 2szt.

smalec 50 g

masło 70 g

natka pietruszki

Sposób wykonania

Czytaj więcej: KURCZAK PO KRAKOWSKU

Kruche ciasteczka

Uczniowie klasy II TG, III TG oraz młodzież biorąca udział w zajęciach gastronomicznych wypiekli ciasteczka kruchepi w kształcie literki Pi na Międzynarodowy Dzień Liczby Pi.

Składniki :

Mąka – 1 kilogram

Cukier puder 300gram

Margaryny – 2 kostki

Żółtka -5 sztuk

2 łyżeczki śmietany 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czytaj więcej: Kruche ciasteczka

Pączki ziemniaczane

PACZKI1kg ziemniaków

1 kg maki pszennej

100 gramów drożdży

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

4 jajka

1 marmolada

1 cukier wanilinowy

100 ml octu spirytusowego

Czytaj więcej: Pączki ziemniaczane

SERDUSZKOWE CIASTECZKA

     Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • kostka miękkiego masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 białka jajek
  • 5 dag mielonych orzechów
  • słoiczek dżemu truskawkowego lub innego czerwonego

Czytaj więcej: SERDUSZKOWE CIASTECZKA

Naleśniki zielone

Normatyw surowcowy na 4 porcje Zdjęcie

maka pszenna – 140g

mleko – 250ml

szpinak – 250g

jaja – 2 szt

masło – 30g

czosnek – 1-2 ząbki

sól, pieprz – do smaku

śmietana – 120ml

tłuszcz ( olej) do smażenia – 10 ml

Czytaj więcej: Naleśniki zielone

Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

Kasza gryczana – 170 gDSC 1251

Grzyby suszone – 30g

Cebula - 50g

Jaja – 2 sztuki

Olej – 150 g

Bułka tarta – 50 g

Sól, pieprz do smaku

Czytaj więcej: Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

Sałatka z czerwonej kapusty z papryką

Składniki:salatka2


-kapusta czerwona 500g

-cebula 50g

-papryka czerwona konserwowa 100g

-olej lub oliwa 60ml

-sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

-szczypiorek do smaku

Czytaj więcej: Sałatka z czerwonej kapusty z papryką

Surówka z marchewki i pomarańczy

Składniki:salatka1

-marchew 300g

-jabłka 2 sztuki
-pomarańcza 2 sztuki
-olej 30 ml
-sok z cytryny, sól, cukier, do smaku

Czytaj więcej: Surówka z marchewki i pomarańczy

Statystyka strony

Odsłon artykułów:
1992055
Friday the 18th. Custom text here