Ciasto drożdżowe
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki ciepłego mleka
Ciasto :
- 400 g mąk
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 3 jaja + 1 białko
- około 1/3 - ½ szklanki ciepłego mleka
Kruszonka:
- 100 g maki
- 50g cukru pudru
- 60 g zimnego masła
Sposób wykonania:
Naleśniki z białym serem i owocami
ciasto:
-mąka pszenna 250g
- jajka 2 szt.
-masło 3 łyżki
-mleko 250ml
-woda, najlepiej gazowana, 175ml
farsz:
-biały ser 300g
-żółtko 1szt
-gęsta, kwaśna śmietana 2 łyżki
-skórka z połowy cytryny
-cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżka
Sposób wykonania:
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców,
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków,
Następnie dodać resztę składników, utrzeć z serem, odstawić,
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, wodę i sól wszystko razem zmiksować, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować,
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z cienkim dnem, naleśnik przewrócić na dugą stronę gdy spód naleśnika będzie zarumieniony i ścięty.
Usmażone naleśniki posmaruj serem, złóż w trójkąty, udekoruj według uznania np. owocami.
Smaczego!
Placuszki drożdżowe
- Drożdże – 40d
- Mleko-375 ml
- Mąka – 550g
- Cukier 10g
- Cukier wanilinowy – 5g
- Szczypta soli
- Jajo – 1 szt.
- Olej dosmażenia – 50 ml
- Cukier puder do posypania placuszków.
KOTLETY ZIEMNIACZANE:
Składniki:
Ziemniaki (1000g)
cebula 4 sztuki (800g)
olej (200g)
natka pietruszki (garść)
szczypiorek (garść)
1,5 łyżki chrzanu (25g)
sól
pieprz
garść tymianku
jaja 4 sztuki (200g)
mąka pszenna (40g)
bułka tarta (150g)
słonina (100g)
szynka (100g)
szczypta majeranku
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem
Składniki :
Jabłka w cieście półkruchym
Surowce
- Mąka pszenna 500g
- Masło 250g
- Cukier wanilinowy 10g
- Cukier puder 170g
- Proszek do pieczenia 5g
- Śmietan 18% 10g
- Jaja 3 szt
- Sól – szczypta
- Jabłka 1500g
- Cukier puder do posypania 50g
- Cytryna ½ szt
- Cynamon do smaku
- Mąka pszenna do podsypania 100g
Sposób wykonania
Dorsz duszony w sosie pomidorowym
Normatyw surowcowy na 4 porcje:
*Dorsz świeży lub duszony bez skórki 500g
*Pomidory krojone z puszki lub kartonu 500g
*Olej 40 ml
*Cebula 150g
*Czosnek 2 ząbki
*Sos sojowy 20ml
*Sok z cytryny 40ml
*Cukier trzcinowy 10g
*Tymianek 1 łyżeczka
*Sól,świeżo mielony pieprz,chili do smaku
*Tymianek lub pietruszka do dekoracji
ZUPA CEBULOWA
SKŁADNIKI 6 PORCJI
- 900 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
PIERNICZKI ŚWIATECZNE
SKŁADNIKI - normatyw surowcowy na około. 30 SZTUK
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka
Sposób wykonania
Farszynki
Ciasto:
Ziemniaki ugotowane – 700g
Mąka ziemniaczana – 160g.
Jaja – 1 ½ szt.
Sól do smaku.
Nadzienia:
KURCZAK PO KRAKOWSKU
Normatyw surowcowy na 4 porcje
kurczak 1000 g
kasza krakowska 200 g
białka 1 szt.
Jaja 2szt.
smalec 50 g
masło 70 g
natka pietruszki
Sposób wykonania
Kruche ciasteczka
Uczniowie klasy II TG, III TG oraz młodzież biorąca udział w zajęciach gastronomicznych wypiekli ciasteczka kruche w kształcie literki Pi na Międzynarodowy Dzień Liczby Pi.
Składniki :
Mąka – 1 kilogram
Cukier puder 300gram
Margaryny – 2 kostki
Żółtka -5 sztuk
2 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pączki ziemniaczane
1kg ziemniaków
1 kg maki pszennej
100 gramów drożdży
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 marmolada
1 cukier wanilinowy
100 ml octu spirytusowego
SERDUSZKOWE CIASTECZKA
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- kostka miękkiego masła lub margaryny
- szklanka cukru
- torebka cukru waniliowego
- 3 białka jajek
- 5 dag mielonych orzechów
- słoiczek dżemu truskawkowego lub innego czerwonego
Naleśniki zielone
Normatyw surowcowy na 4 porcje
maka pszenna – 140g
mleko – 250ml
szpinak – 250g
jaja – 2 szt
masło – 30g
czosnek – 1-2 ząbki
sól, pieprz – do smaku
śmietana – 120ml
tłuszcz ( olej) do smażenia – 10 ml
Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami
Kasza gryczana – 170 g
Grzyby suszone – 30g
Cebula - 50g
Jaja – 2 sztuki
Olej – 150 g
Bułka tarta – 50 g
Sól, pieprz do smaku
Sałatka z czerwonej kapusty z papryką
Składniki:
-kapusta czerwona 500g
-cebula 50g
-papryka czerwona konserwowa 100g
-olej lub oliwa 60ml
-sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
-szczypiorek do smaku
Surówka z marchewki i pomarańczy
Składniki:
-marchew 300g
-jabłka 2 sztuki
-pomarańcza 2 sztuki
-olej 30 ml
-sok z cytryny, sól, cukier, do smaku