Farszynki

Drukuj

Ciasto:jedzenie

Ziemniaki ugotowane – 700g

Mąka ziemniaczana – 160g.

Jaja – 1 ½ szt.

Sól do smaku.

Nadzienia:

Mięso ugotowane – 120g

Jaja ugotowane na twardo – 2 szt.

Cebula – 80g

Olek – 100g

Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Przeprowadzić obróbkę wstępna surowców. Ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane. Przygotować nadzienie. Celuję pokroić w kostkę , przesmażyć, ostudzić. Mięso, cebulę, jaja zmielić w maszynce, doprawić do smaku, wymieszać. Z ciasta uformować placki, nakładać nadzienie, zawijać i formować owalne kotlety. Smazyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać po dwie sztuki na porcje.