pck 012 dW dniach 15-16 luty 2017r. odbyła się XXII edycja Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, którego organizatorami są Dolnośląska Izba Rzemieślnicza i Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu. Tegoroczna Edycja Wojewódzkiego Turnieju odbyła się w Zespole Szkół nr 7 w Tychach. Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu w zawodzie cukiernik reprezentowała Marcela Głowin z klasy III KC

Tematem przewodnim tegorocznego turnieju było „W krainie dobranocek”. Turniej składał się z dwóch części. Część praktyczna odbywała się 15.02.,a część teoretyczna składająca się z 30 pytań odbyła się 16.02.2017r. obydwie części Turnieju odbyły się w budynkach Zespołu Szkół nr 7 w Tychach. Zadaniem cukierników było wykonanie trzech ciastek bankietowych, wykonanie i dekorowanie tortu oraz modelowanie figurek z masy marcepanowej. Zadaniem piekarzy było wykonanie jak największej ilości rogali w ciągu 5 minut, chleba okolicznościowego z dekoracją z masy solnej nawiązującą do tematu przewodniego Turnieju, 4 szt. bułek maślanych, rogali, chałek, 6 szt. pieczywa półcukierniczego. Uczniowie podczas wykonania pracy wykazali się niebywałą fantazją i niezwykłymi zdolnościami manualnymi wykonując prace konkursowe. Jury konkursowe miało bardzo trudne zadanie oceniając prace uczniów, gdyż poziom wykonanych wypieków i wyrobów cukierniczych był bardzo wysoki. Ostateczne podsumowanie wyników zakończył test teoretycznej wiedzy i wyłonił finalistów „ XXII Edycji Wojewódzkiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w zawodzie Cukiernik i Piekarz , którymi została Weronika Stec z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach i Aleksandra Cikała z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu w zawodzie cukiernik. Uczennica Zespołu szkół zawodowych otrzymała wyróżnienie, wszystkim uczestnikom Turnieju gratulujemy a finalistom życzymy powodzenia na Finałach.