1. Ogłoszenie wyników

W dniach 25-26 stycznia  2022r.  Remigiusz Grams uczeń kl. IIId, brał udział w   XXVII  Wojewódzkim  Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz, który odbył się w Zespole Szkół nr 7 w Tychach.
Tegorocznym tematem przewodnim XXVII edycji turnieju była „ Potęga natury”. Remigiusz w tym turnieju zajął I miejsce i tym samym awansował do  Ogólnopolskiego etapu, który odbędzie się w kwietniu w Zespole Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.

Turniej składał się z dwóch części.  25 stycznia odbyła się części praktycznej w której Remigiusz  musiał wykonać następujące zadania:.
- Wykonanie dekoracji  z masy solnej na chleb ozdobny okrągły-1 szt ;
- Wykonanie 4 szt. bułek maślanych 60g-2 rodzaje;
- Wykonanie 4 szt. rogali o wadze 80 g- 2 rodz;
- Wykonanie 2 szt. chałek –z 6 splotów o masie 500g, druga o dowolnej liczbie splotów - 250g ;
- Wykonanie 6 szt. pieczywa półcukierniczego (3 rodzaje po 2 sztuki);

Komisja konkursowa brała również przy oceanie pracy pod uwagę  prezentacje wykonanych wyrobów oraz ocena organizacji pracy. Do części praktycznej konkursu ucznia przygotował pracodawca  pan Pakuła Wojciech Pax. PPHU. Piekarnia i wyroby cukiernicze. W części teoretycznej który odbył się 26 stycznia 2022r., do rozwiązania był test, który składał się z 30 pytań obejmujących zakres wiedzy z procesu produkcyjnego, materiałoznawstwa jaki i przepisów BHP. Do tej części konkursu uczniowi pomógł  się przygotować nauczyciel przedmiotów zawodowych mgr Jadwiga Gąsior. 

Łączna suma zdobytych punktów uklasyfikowała Remigiusza Gramsa, na wysokiej pozycji  i tym samym awansowała do eliminacji Ogólnopolskiego Turnieju na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz. Serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w  kolejnym etapie.

Zdjęcia z konkursu znajdują się w linku: https://drive.google.com/drive/folders/1KWOLSrf6BdNPrR-T8Xvqhl3gYXq2UAY2?usp=sharing