9

W Zespole Szkół Zawodowych dnia 6 grudnia 2019 roku gościliśmy niezwykłych gości - uczniów klasy VI Szkoły Podstawowej w Koszęcinie, na warsztatach gastronomicznych "Pierniczkowe cudeńka". Gospodarzami warsztatów byli uczniowie klasy II Technik żywienia usług gastronomicznych.

Nasi goście warsztaty rozpoczęli od zapoznania się z tematyką zajęć i ich planem, a następnie poznali zasadami BHP obowiązujące w pracowni gastronomicznej. Po przygotowaniu stanowisk pracy młodzi cukiernicy przystąpili do zabawy, którą zaczęli od wyrobienia ciasta piernikowego, rozwałkowania go i wykrojenia przepiekanych pierniczków. Po wypieczeniu Nasi goście lukrowali i zdobili finezyjnymi wzorami wypieczone pierniczki. Młodzi cukiernicy wykazali się niezwykłą kreatywności oraz niebywałą fantazja przy ozdabianiu pierników. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku będziemy mieli przyjemność znów gościć tak utalentowanych młodych cukierników.
Dla uczestników warsztatów został przygotowany słodki poczęstunek przez klasę II i III Technik żywienia usług gastronomicznych.

Jadwiga Gąsior