Artykuł w Dzienniku Zachodnim o Turnieju
(opracowanie: mgr Jolanta Skubala)
Każdy z nas z rozrzewnieniem wspomina czasy dzieciństwa. Szczególnie te chwile, kiedy rodzice lub dziadkowie czytali nam do snu bajki. Roiło się w nich od księżniczek, smoków, czarodziejskich przedmiotów i krasnoludków. W ten znany z dzieciństwa świat wprowadzili nas uczestnicy wojewódzkiego etapu XVI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. Bez użycia zaklęć wyczarowali smakowite torty, chleby, bułki i chałki.
Honorowy patronat nad turniejem objęli Śląski Kurator Oświaty Stanisław Faber orazstarosta lubliniecki Joachim Smyła.
Do turnieju przystąpiło 23 uczniów ze szkół:
- Zespołu Szkół Usługowo - Rzemieślniczych w Bytomiu
- Bielskiej Szkoły Rzemiosł z Bielska-Białej
- Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach
- Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu
- Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie
- Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach
- Zespołu Szkół Zawodowych w Skoczowie
- Zespołu Szkół Specjalnych w Skoczowie
- Zespołu Szkół w nr 7 w Tychach
oraz Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu
Turniej składał się z dwóch części, część praktyczna odbywała się 11 stycznia 2011 r. w piekarni państwa Łubowskich i cukierni państwa Kampa. Cukiernicy wykonywali ciasteczka bankietowe, składali i dekorowali torty oraz modelowali figurki marcepanowe, piekarze kształtowali wyroby drobne (rogale, bułki, plecionki), chały oraz chleb okolicznościowy. W części teoretycznej, która odbywała się w szkole 12 stycznia 2011 r. cukiernicy i piekarze rozwiązywali test złożony z 30 zadań.