Drukuj

W Polsce tradycje bożonarodzeniowe i zwyczaje świąteczne są wspólne dla większości regionów, jednocześnie trudno w kilku słowach określić, co tworzy klimat Świąt Bożego Narodzenia. Na pewno choinka, jej wspólne ubieranie, zapach goździków, cynamonu, nasza wzajemna życzliwość… Ale też świąteczny stół, przy którym zasiadamy całą rodziną, aby wspólnie spożyć postną wieczerzę składającą się tradycyjnie z 12 dań. Pamiętać należy, aby przy stole nie zabrakło jednego wolnego nakrycie dla niespodziewanego gościa.

 

Według tradycji bożonarodzeniowej w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z "pierwszą gwiazdką na niebie", wspólnie odmawianą modlitwą i czytaniem fragmentu Ewangelii wg św. Łukasz, przełamaniem się opłatkiem, składaniem sobie życzeń, śpiewaniem kolęd. Święta to czas poświęcony najbliższym, pyszne jedzenie powinno być jedynie miłym dodatkiem do magicznych rodzinnych chwil, a nie ich myślą przewodnią. Podczas śląskiej wieczerzy wigilijnej nieodłącznym symbolem jest stół nakryty lśniąco białym, wykrochmalonym obrusem, udekorowanym gałązkami jedliny i wiązka sianka pod obrusem.Każdy region Polski ma potrawy i dania, które nie występują lub są mniej popularne w innych stronach. I tak na Śląsku jada się moczkę, w centralnej Polsce kapustę z grochem a na Kresach kutię i zupę migdałową. Zgodnie z tradycją na stole wigilijnym powinno znajdować się 12 postnych potraw, które symbolizują 12 apostołów oraz wszystkiepłody ziemi.  Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarnazbóż, miód, grzybyczymak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. Są jednak potrawy, bez których trudno wyobrazić sobie śląską wigilię jest to zupa grzybowa z grzankami, barszcz czerwony na zakwasie z czerwonych buraków. Jako przystawkę, ważne miejsce wśród 12 potraw wigilijnych zajmują śledzie– przygotowany na różne sposoby, kapustą z suszonymi grzybami lub kapusta z grochem, karp w galarecie, sałatka śledziowa. Tradycyjne dania główne, kolacji wigilijnej to karp w różnych odsłonach, lecz smażony wiedzie prym wśród gustów Polaków. Pierogi z kapustą i grzybami stanowią nieodłączny element tradycji tego wieczoruNa deser podajemy makowiec zawijany, sernik, makówki- makiełki, moczkę, piernik. Całość popijamy kompotem z suszu. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć ziemniaków oraz chleba.

            Pamiętajmy, że jeść należy spokojnie, bez pospiechu i  bez towarzystwa telewizora, a wszystko to przyprawić miłą rozmową i dźwiękiem kolęd. Jakie potrawy wigilijne znajdą się na Państwa stole zależą od Was, tradycji wyniesionych z domu i miejsca zamieszkania. Jednak najważniejsze w tym dniu jest to aby nikt nie był sam. Wtedy nawet najskromniejsza kolacja przyniesie nam radość i szczęście, zwłaszcza gdy ją spożywamy w serdecznej rodzinnej atmosferze.

Jadwiga Gąsior