Drukuj

Herbata to napar z liści wiecznie zielonego krzewu herbacianego. Ojczyzną herbaty są Chiny, w których jest uprawiana od ponad 5 tysięcy lat. Do Europy dotarła w połowie XVI w. dzięki Wenecjanom i przez długi czas była stosowana jako lekarstwo.

Istnieją dwie podstawowe odmiany herbat:

CHIŃSKA, pochodząca z wiecznie zielonych krzewów o wysokości 3m, mające drobne lśniące listki

ASSAM, z krzewów dochodzących do 17m wysokości, o liściach kilkakrotnie większych

Rodzaje herbat:

Biała- Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.

Zielona- powstaje z liści niepoddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.

Żółta- Proces produkcji tej herbaty zbliżony jest w fazie początkowej do procesu wytwarzania herbaty białej, ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie, co powoduje, że w smaku różni się w sposób istotny zarówno od białej jak i zielonej herbaty. Kolor naparu jest zielonkawo-żółty. Obecnie uznawane za najszlachetniejszy rodzaj herbat.

Czerwona- nazywana inaczej pu-erh, jest herbatą, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Czarna- Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Produkowana w Indiach, Chinach, Kenii, Sri Lance. Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:

-Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu;.

-Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.

-Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.

-Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.

Właściwości herbaty wykorzystywane w medycynie. Działanie pobudzające herbata zawdzięcza teinie (kofeina). Ma ona również działanie moczopędne, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym zapobiega chorobom układu krążenia. Ułatwia oddychanie oraz akcję serca zapobiegając także chorobom serca.                                                                                                  Zapobiega rozwojowi paradontozy oraz powstawaniu ognisk miażdżycy. Niektóre badania stwierdziły jej działanie przeciwnowotworowe.

Właściwości herbaty wykorzystywane w kosmetologii.                                                                                       W kosmetologii największe zastosowanie zyskała zielona herbata. Produkowanych jest wiele produktów na bazie jej wyciągu. Są to głównie toniki, balsamy nawilżające, preparaty do włosów, żele pod prysznic oraz kremy do skóry odwodnionej lub suchej. Ekstrakt z zielonej herbaty hamuje nadmierną aktywność gruczołów łojowych, a także ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, łagodzące stany zapalne, przyśpieszające gojenie się ran i zmniejszające obrzęki. Składnik środków do włosów przetłuszczających się, leczenia łupieżu oraz środków nawilżających pod oczy. Przez swój subtelny zapach zielona herbata stosowana jest ponadto w perfumach.

Pamiętajmy jednak, że…

                Nie można parzyć zbyt mocnej herbaty, bo można przedawkować (nie można wypijać więcej niż 10 szklanek). Poza tym taki napój wypity na pusty żołądek może wywołać nudności i kiepskie samopoczucie. Czarną herbatę dla najmłodszych należy podawać słabą, najlepiej owocową lub z dodatkami. Tanina sprawia, że żelazo źle się wchłania, dlatego popijanie posiłków herbatą nie jest zalecane. Przedawkowanie objawia się nadpobudliwością, bezsennością, bólami głowy, drżeniem mięśni czy kołataniem serca.

Zielona herbata nie jest zalecana w dużych ilościach dla osób chorujących na anemię, gdyż sprawia to mniejsze wchłanianie wapnia i żelaza.

Fani bawarki, czyli herbaty z mlekiem, powinni pamiętać, że czarna herbata w takim połączeniu nie działa na układ krążenia.

Herbaty pite w odpowiednich ilościach są bardzo dobre dla naszego zdrowia. Poza tym są smaczne, doskonale rozgrzewają i można je podawać w przeróżnych kombinacjach.

Nie można parzyć zbyt mocnej herbaty, bo można przedawkować (nie można wypijać więcej niż 10 szklanek). Poza tym taki napój wypity na pusty żołądek może wywołać nudności i kiepskie samopoczucie. Czarną herbatę dla najmłodszych należy podawać słabą, najlepiej owocową lub z dodatkami. Tanina sprawia, że żelazo źle się wchłania, dlatego popijanie posiłków herbatą nie jest zalecane. Przedawkowanie objawia się nadpobudliwością, bezsennością, bólami głowy, drżeniem mięśni czy kołataniem serca.

Zielona herbata nie jest zalecana w dużych ilościach dla osób chorujących na anemię, gdyż sprawia to mniejsze wchłanianie wapnia i żelaza.

Fani bawarki, czyli herbaty z mlekiem, powinni pamiętać, że czarna herbata w takim połączeniu nie działa na układ krążenia.

Herbaty pite w odpowiednich ilościach są bardzo dobre dla naszego zdrowia. Poza tym są smaczne, doskonale rozgrzewają i można je podawać w przeróżnych kombinacjach.