MAKARON SKŁADNIKI 2 PORCJE

- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- po 1 łyżeczce soli i oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny.
- Ciasto podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy. Powtórzyć z drugim plackiem.
- Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente.

W Polsce tradycje bożonarodzeniowe i zwyczaje świąteczne są wspólne dla większości regionów, jednocześnie trudno w kilku słowach określić, co tworzy klimat Świąt Bożego Narodzenia. Na pewno choinka, jej wspólne ubieranie, zapach goździków, cynamonu, nasza wzajemna życzliwość… Ale też świąteczny stół, przy którym zasiadamy całą rodziną, aby wspólnie spożyć postną wieczerzę składającą się tradycyjnie z 12 dań. Pamiętać należy, aby przy stole nie zabrakło jednego wolnego nakrycie dla niespodziewanego gościa.

Wreszcie mamy tak długo wyczekiwaną wiosnę. Cieszymy się, że będzie coraz cieplej, wokół przyroda zacznie budzić się do życia a my będziemy tryskali dużą porcją energii...

Często jednak wraz z nadejściem wiosny zaczynamy:

  • odczuwać zmęczenie

  • chce nam się spać

  • mamy bóle głowy i mięśni

  • jesteśmy apatyczni albo rozdrażnieni

  • mamy osłabiony refleks i jesteśmy bardziej podatni na stres

  • często nie mamy na nic ochoty.

Są to objawy przesilenia wiosennego.

Zewsząd słychać och-y i ach-y na temat kaszy jaglanejDlaczego warto ją jeść na śniadanie.

Oto lista dobroczynnych składników w niej ukrytych:

  • witaminy z grupy B
  • lecytyna (wspomaga pamięć, reguluje poziom cholesterolu we krwi)
  • sole mineralne (kasza jaglana ma ich więcej niż pszenica, jęczmień i żyto)
  • białko
  • węglowodany złożone
  • krzem (poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci)
  • antyoksydanty
  • zawiera mało skrobi,
  • polecana w diecie bezglutenowej

Kawa   jest uzyskiwana z pestek czerwonych owoców wiecznie zielonych krzewów kawowców (Coffea) uprawianych w strefie międzyzwrotnikowej, głównie Afryki i Ameryki Południowej, gdzie poznano jej właściwości lecznicze i zastosowanie.Kawa to napój parzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca.

Herbata to napar z liści wiecznie zielonego krzewu herbacianego. Ojczyzną herbaty są Chiny, w których jest uprawiana od ponad 5 tysięcy lat. Do Europy dotarła w połowie XVI w. dzięki Wenecjanom i przez długi czas była stosowana jako lekarstwo.

Istnieją dwie podstawowe odmiany herbat:

CHIŃSKA, pochodząca z wiecznie zielonych krzewów o wysokości 3m, mające drobne lśniące listki

ASSAM, z krzewów dochodzących do 17m wysokości, o liściach kilkakrotnie większych

Rodzaje herbat: