Surowce i półprodukty potrzebne do wykonania ćwiczenia:
-500g mąki pszennej,
-200g margaryny,
-1g soli,
-2g cynamonu,
-4szt. żółtek,
-70g śmietany 18%,
-1,6kg jabłek,
-30g bułki tartej,
-150g cukru pudru,
-10g proszku do pieczenia,
-100g cukru,
Kolejno wykonywane czynności:
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Mąkę i proszek do pieczenia posiekać z margaryną, dodać żółtka, śmietanę, sól i przesiany cukier puder. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części, jedną część włożyć do zamrażarki, drugą schładzać około 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, dodać cukier, cynamon. Udusić do miękkości z dodatkiem z niewielkiej ilości wody, odparować nadmiar wody i schłodzić. Schłodzoną część ciasta rozwałkować i przenieść na wałku na blachę, nakłuć wykałaczką i upiec na złoty kolor w piekarniku w temp. 200°C. Upieczony spód lekko wystudzić, posypać bułką tartą i rozłożyć na nim nadzienie z jabłek; wyrównać powierzchnię nałożonej warstwy. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozsypać równomiernie na warstwie jabłek. Ciasto piec na złoty kolor . Po upieczeniu posypać szarlotkę cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.