Surowce i półprodukty potrzebne do wykonania ćwiczenia: sz1

-500g mąki pszennej,              

-200g margaryny,                          

-1g soli,                     

-2g cynamonu,

-4szt. żółtek,                             

-70g śmietany 18%,                     

-1,6kg jabłek,           

-30g bułki tartej,

-150g cukru pudru,                 

-10g proszku do pieczenia,          

-100g cukru,   

         

                                                                                                                                                                                                                           Kolejno wykonywane czynności:

Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Mąkę i proszek do pieczenia posiekać z margaryną, dodać żółtka, śmietanę, sól i  przesiany cukier puder. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części, jedną część włożyć do zamrażarki, drugą schładzać około 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, dodać cukier, cynamon. Udusić do miękkości z dodatkiem z  niewielkiej ilości wody, odparować nadmiar wody i schłodzić. Schłodzoną część ciasta rozwałkować i przenieść na wałku na blachę, nakłuć wykałaczką i upiec na złoty kolor w piekarniku w temp. 200°C. Upieczony spód lekko wystudzić,  posypać bułką tartą i rozłożyć na nim nadzienie z jabłek; wyrównać powierzchnię nałożonej warstwy. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozsypać równomiernie na warstwie jabłek. Ciasto piec na złoty kolor . Po upieczeniu posypać szarlotkę cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.