ciasto:
-mąka pszenna 250g
- jajka 2 szt.
-masło 3 łyżki
-mleko 250ml
-woda, najlepiej gazowana, 175ml
farsz:
-biały ser 300g
-żółtko 1szt
-gęsta, kwaśna śmietana 2 łyżki
-skórka z połowy cytryny
-cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżka
Sposób wykonania:
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców,
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków,
Następnie dodać resztę składników, utrzeć z serem, odstawić,
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, wodę i sól wszystko razem zmiksować, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować,
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z cienkim dnem, naleśnik przewrócić na dugą stronę gdy spód naleśnika będzie zarumieniony i ścięty.
Usmażone naleśniki posmaruj serem, złóż w trójkąty, udekoruj według uznania np. owocami.
Smaczego!