Składniki:ns

ciasto:                                                            

-mąka pszenna 250g                                       

- jajka 2 szt.                                                                                                                           

-masło 3 łyżki                                                   

-mleko 250ml

-woda, najlepiej gazowana, 175ml

farsz:

-biały ser 300g     

-żółtko 1szt

-gęsta, kwaśna śmietana 2 łyżki

-skórka z połowy cytryny

-cukier 2 łyżki

cukier wanilinowy 1 łyżka

Sposób wykonania:

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców,
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków,
Następnie dodać resztę składników, utrzeć z serem, odstawić,
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, wodę i sól wszystko razem zmiksować, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować,
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, z cienkim dnem, naleśnik przewrócić na dugą stronę gdy spód naleśnika będzie zarumieniony i ścięty.

Usmażone naleśniki posmaruj serem, złóż w trójkąty, udekoruj według uznania np. owocami.

Smaczego!