Surowcedanie

  1. Mąka pszenna 500g
  2. Masło 250g
  3. Cukier wanilinowy 10g
  4. Cukier puder 170g
  5. Proszek do pieczenia 5g
  6. Śmietan 18% 10g
  7. Jaja 3 szt
  8. Sól – szczypta
  9. Jabłka 1500g
  10. Cukier puder do posypania 50g
  11. Cytryna ½ szt
  12. Cynamon do smaku
  13. Mąka pszenna do podsypania 100g

Sposób wykonania

  1. Sporządź ciasto półkruche z maki pszennej, masła cukru wanilinowego, cukru pudru, proszku do pieczenia, 1 jaja., 2 żółtek, soli i śmietany.
  2. Zagnieć ciasto a następnie zawiń w folię i schłódź w lodówce około 1h
  3. Z cytryny wyciśnij sok, jabłka pokrój w kostkę, skrop cytryną, posyp cynamonem
  4. Ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraty, na każdym ułóż cząstki jabłka.
  5. Złóż rogi kwadratów, zlepiając je białkiem.
  6. Piecz około 20 min w temp. 200C
  7. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

SMACZNEG