Surowce
- Mąka pszenna 500g
- Masło 250g
- Cukier wanilinowy 10g
- Cukier puder 170g
- Proszek do pieczenia 5g
- Śmietan 18% 10g
- Jaja 3 szt
- Sól – szczypta
- Jabłka 1500g
- Cukier puder do posypania 50g
- Cytryna ½ szt
- Cynamon do smaku
- Mąka pszenna do podsypania 100g
Sposób wykonania
- Sporządź ciasto półkruche z maki pszennej, masła cukru wanilinowego, cukru pudru, proszku do pieczenia, 1 jaja., 2 żółtek, soli i śmietany.
- Zagnieć ciasto a następnie zawiń w folię i schłódź w lodówce około 1h
- Z cytryny wyciśnij sok, jabłka pokrój w kostkę, skrop cytryną, posyp cynamonem
- Ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraty, na każdym ułóż cząstki jabłka.
- Złóż rogi kwadratów, zlepiając je białkiem.
- Piecz około 20 min w temp. 200C
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
SMACZNEG