Normatyw surowcowy na 4 porcje:
*Dorsz świeży lub duszony bez skórki 500g
*Pomidory krojone z puszki lub kartonu 500g
*Olej 40 ml
*Cebula 150g
*Czosnek 2 ząbki
*Sos sojowy 20ml
*Sok z cytryny 40ml
*Cukier trzcinowy 10g
*Tymianek 1 łyżeczka
*Sól,świeżo mielony pieprz,chili do smaku
*Tymianek lub pietruszka do dekoracji
Sposób wykonania:
1.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dorzucić wyciśnięte ząbki czosnku.
3.Wlać pomidory z puszki lub kartonu ,wymieszać.
4.Dodać sok z cytryny i sos sojowy.Przyprawić sos cukrem,świeżo mielonym pieprzem,tymiankiem i chili.
5.Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
6.Wykroić 4 filety z dorsza.
7.Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na wierzchu gotującego się sosu i przykryć pokrywką.
8.Dusić około 8 minut na małym ogniu.
9.Podawać ze świeżym,chrupiącym pieczywem,ryżem lub młodymi ziemniakami.