Normatyw surowcowy na 4 porcje:d

*Dorsz świeży lub duszony bez skórki 500g

*Pomidory krojone z puszki lub kartonu 500g

*Olej 40 ml

*Cebula 150g

*Czosnek 2 ząbki

*Sos sojowy 20ml

*Sok z cytryny 40ml

*Cukier trzcinowy 10g

*Tymianek 1 łyżeczka

*Sól,świeżo mielony pieprz,chili do smaku

*Tymianek lub pietruszka do dekoracji

Sposób wykonania:

1.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.

2.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dorzucić wyciśnięte ząbki czosnku.

3.Wlać pomidory z puszki lub kartonu ,wymieszać.

4.Dodać sok z cytryny i sos sojowy.Przyprawić sos cukrem,świeżo mielonym pieprzem,tymiankiem i chili.

5.Gotować na małym ogniu przez 5 minut.

6.Wykroić 4 filety z dorsza.

7.Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na wierzchu gotującego się sosu i przykryć pokrywką.

8.Dusić około 8 minut na małym ogniu.

9.Podawać ze świeżym,chrupiącym pieczywem,ryżem lub młodymi ziemniakami.