Drukuj

SKŁADNIKI 6 PORCJIc

- 900 g cebuli

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki oliwy

- 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU

-sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na

półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm.

W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na

średni, dodać cebulę.

Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula

będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).

Zwiększyć ogień,dodać 250 ml bulionu i wymieszać cebulę.

Gotować przez 3 minuty następnie dodać resztę bulion i gotować na

małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny.

Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.