SKŁADNIKI 6 PORCJI
- 900 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na
półplasterki grubości ok. 1,5 - 2 mm.
W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na
średni, dodać cebulę.
Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula
będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
Zwiększyć ogień,dodać 250 ml bulionu i wymieszać cebulę.
Gotować przez 3 minuty następnie dodać resztę bulion i gotować na
małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny.
Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.