Ciasto:
Ziemniaki ugotowane – 700g
Mąka ziemniaczana – 160g.
Jaja – 1 ½ szt.
Sól do smaku.
Nadzienia:
Mięso ugotowane – 120g
Jaja ugotowane na twardo – 2 szt.
Cebula – 80g
Olek – 100g
Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Przeprowadzić obróbkę wstępna surowców. Ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę. Sporządzić ciasto ziemniaczane. Przygotować nadzienie. Celuję pokroić w kostkę , przesmażyć, ostudzić. Mięso, cebulę, jaja zmielić w maszynce, doprawić do smaku, wymieszać. Z ciasta uformować placki, nakładać nadzienie, zawijać i formować owalne kotlety. Smazyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać po dwie sztuki na porcje.