Normatyw surowcowy na 4 porcje Zdjęcie

maka pszenna – 140g

mleko – 250ml

szpinak – 250g

jaja – 2 szt

masło – 30g

czosnek – 1-2 ząbki

sól, pieprz – do smaku

śmietana – 120ml

tłuszcz ( olej) do smażenia – 10 ml

Sposób wykonania:

Przeprowadź obróbkę wstępną surowców

Masło rozpuść i ostudź

Sporządź ciasto z mleka, jaj, mąki i masła

Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw

Szpinak sparz wrzątkiem i odsącz

Czosnek rozetrzyj z solą

Zmiksuj szpinak z czosnkiem

Połącz z ciastem, ustal gęstość ciasta

Smaż naleśniki i podawaj z kwaśną śmietaną

Naleśniki można podawać posypanie startym parmezanem lub polane masłem.


Przepis zaczerpnięto z podręcznika - Procesy technologiczne w gastronomii.Iwona Namysław, Lidia Górska . REA