Normatyw surowcowy na 4 porcje
maka pszenna – 140g
mleko – 250ml
szpinak – 250g
jaja – 2 szt
masło – 30g
czosnek – 1-2 ząbki
sól, pieprz – do smaku
śmietana – 120ml
tłuszcz ( olej) do smażenia – 10 ml
Sposób wykonania:
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców
Masło rozpuść i ostudź
Sporządź ciasto z mleka, jaj, mąki i masła
Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw
Szpinak sparz wrzątkiem i odsącz
Czosnek rozetrzyj z solą
Zmiksuj szpinak z czosnkiem
Połącz z ciastem, ustal gęstość ciasta
Smaż naleśniki i podawaj z kwaśną śmietaną
Naleśniki można podawać posypanie startym parmezanem lub polane masłem.
Przepis zaczerpnięto z podręcznika - Procesy technologiczne w gastronomii.Iwona Namysław, Lidia Górska . REA