Składniki

Warzywa

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 seler
  • 1 dynia hokkaido 

Sposób wykonania:

Pieczenie warzyw

Włącz piekarnik na 175°. Oczyść i przygotuj warzywa; seler obrać i ewentualnie przekroić dynie na pół). Obróć każde warzywo odrobiną oleju roślinnego i dopraw solą i pieprzem (a jeśli wolisz, niektórymi ulubionymi przyprawami).

Czas gotowania (w przybliżeniu):

  • Brokuły: 20-25 minut
  • Dynia Hokkaido i dynia piżmowa: 30-35 minut
  • Kalafior: 30-40 minut 
  • Seler: 60-90 minut

Składniki:

Ciasto

Rozczyn:

- 30 g świeżych drożdży

- 1 łyżka maki

- 1 łyżka cukru

- ½ szklanki ciepłego mleka

Ciasto :

- 400 g mąk                              

- 100 g masła

- 75 g cukru

- 3 jaja + 1 białko

- około 1/3 - ½ szklanki ciepłego mleka

Kruszonka:

- 100 g maki

- 50g cukru pudru

- 60 g zimnego masła

Sposób wykonania:

SKŁADNIKI -  normatyw surowcowy na około. 30 SZTUKpierniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
  • około 1/3 szklanki ciepłego mleka

Sposób wykonania

SKŁADNIKI 6 PORCJIc

- 900 g cebuli

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki oliwy

- 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU

-sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Normatyw surowcowy na 4 porcje:d

*Dorsz świeży lub duszony bez skórki 500g

*Pomidory krojone z puszki lub kartonu 500g

*Olej 40 ml

*Cebula 150g

*Czosnek 2 ząbki

*Sos sojowy 20ml

*Sok z cytryny 40ml

*Cukier trzcinowy 10g

*Tymianek 1 łyżeczka

*Sól,świeżo mielony pieprz,chili do smaku

*Tymianek lub pietruszka do dekoracji

Surowcedanie

  1. Mąka pszenna 500g
  2. Masło 250g
  3. Cukier wanilinowy 10g
  4. Cukier puder 170g
  5. Proszek do pieczenia 5g
  6. Śmietan 18% 10g
  7. Jaja 3 szt
  8. Sól – szczypta
  9. Jabłka 1500g
  10. Cukier puder do posypania 50g
  11. Cytryna ½ szt
  12. Cynamon do smaku
  13. Mąka pszenna do podsypania 100g

Sposób wykonania